Het verschil tussen de WOZ-waarde en de waarde van jouw huis

Je zult als woningeigenaar ongetwijfeld wel eens iets gehoord hebben over de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken en heeft te maken met het betalen van de gemeenschappelijke belastingen voor jouw woning binnen de gemeente waarin je woont. Deze waarde wordt dan ook door de gemeente vastgesteld aan de hand van een database waarin alle transacties staan die recent hebben plaats gevonden. In deze database staan de transactieprijzen van vergelijkbare woningen en een aantal algemene gegevens van jouw woning zoals bijvoorbeeld het bouwjaar, de perceelgrootte en het woonoppervlak.

Wist je dat je jouw WOZ-waarde kunt bekijken op www.wozwaardeloket.nl?

De afgelopen jaren zijn de transactieprijzen van woningen flink gestegen waardoor ook de WOZ-waardes flink gestegen zijn. Toch zit er soms een groot verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde van jouw woning. Hoe zit dit precies?

Peildatum
Om te beginnen wordt de WOZ-waarde altijd op 1 januari vastgesteld, maar gebeurt dat over het voorgaande jaar. Dus op 1 januari 2023 wordt de waarde vastgesteld van 1 januari 2022 (peiljaar 2022). De WOZ-waarde loopt hiermee dus al 1 jaar achter. Je kunt je dan misschien voorstellen dat de waarde van jouw woning op 31 december 2023 dus veel hoger of lager kan zijn omdat er dan zelfs 2 jaar verschil tussen zit.  

Ten tweede wordt er bij de WOZ-waarde geen rekening gehouden met de ligging van jouw woning, de nieuwe keuken of badkamer die je net hebt geplaatst, het onderhoud van de woning etc. Het kan daarom zijn dat jouw woning veel mooier is dan de woning van de buren, maar de WOZ-waarde toch hetzelfde is.  

Wat is dan de waarde van mijn woning?
Nu je weet dat de WOZ-waarde niet heel veel zegt over de waarde van jouw woning ben je wellicht wel benieuwd hoe je wel komt te weten wat de waarde van jouw woning is. Deze waarde wordt ook wel de ‘marktwaarde’ genoemd.

Floris De Makelaar kan jou helpen bij het bepalen van de marktwaarde. Hierbij wordt namelijk wel gekeken naar de keuken, badkamer, ligging en andere belangrijke kenmerken. Daarnaast verkoopt Floris met regelmaat woningen waardoor hij ook weet hoe de woningmarkt zich op dat moment verhoudt. Zijn er veel kijkers geweest of juist weinig, en hoe waren de biedingen? Deze gegevens worden vergeleken met woningen die recent zijn verkocht en op basis daarvan kan een goede indicatie worden gegeven van de marktwaarde.

Wil jij nu de marktwaarde weten?
Ben jij benieuwd naar de marktwaarde van jouw woning? Floris komt graag bij je langs voor een vrijblijvend verkoopadvies. Tijdens dit gesprek kan Floris je een goede indicatie geven van de waarde, de potentiële doelgroep en of het wel verstandig is om je huis te verkopen of niet. Wanneer je daarna besluit om je woning te verkopen kunnen alle wensen worden besproken.