Overdrachtsbelasting 2023

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die verschuldigd is bij het verkrijgen van eigendom van een onroerend goed, zoals een woning, bedrijfspand of stuk grond. Het tarief wordt bepaald door de Belastingdienst en wordt berekend over de aankoopsom. Voordat de overdracht plaatsvindt, ontvang je als koper een nota van afrekening waarop het bedrag van de overdrachtsbelasting staat vermeld. De notaris regelt de aangifte en incasseert het bedrag, dat vervolgens wordt overgemaakt naar de Belastingdienst. De overdrachtsbelasting valt onder de 'kosten koper'.

De hoogte van de overdrachtsbelasting

De hoogte van de overdrachtsbelasting hangt af van je situatie. In de meeste gevallen is het tarief 2% van de koopsom als je van plan bent om zelf in de woning te gaan wonen. Als je een woning koopt om te verhuren, dan betaal je per 1 januari 2023 een tarief van 10,4% van de aankoopsom.

Vrijstelling

Er is ook een vrijstelling mogelijk van de overdrachtsbelasting, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De vrijstelling geldt voor personen tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen waar ze zelf (voor langere tijd) gaan wonen. De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan €440.000,-.  Is jouw partner 35 jaar of ouder, maar jij niet? dan betaal je over jouw deel (meestal 50%) geen overdrachtsbelasting, wat neer komt op een vrijstelling van 1% over de aankoopsom.

. Let op: deze vrijstelling kan slechts eenmaal worden gebruikt en wordt daarom ook wel de 'startersvrijstelling' genoemd.

Geen overdrachtsbelasting

Er zijn situaties waarin geen overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald, zoals bijvoorbeeld wanneer je mede-eigenaar wordt van een onroerend goed door boedelmenging, wanneer je een woning/bedrijfspand op het perceel gaat bouwen waar je al eigenaar van bent, of wanneer je een onroerend goed erft.

Als je een bod gaat uitbrengen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten koper, waaronder de overdrachtsbelasting. Wil je weten met welke kosten je nog meer rekening moet houden? Vraag dan Floris De Makelaar naar meer informatie